Banáni.

21. 2. 2014, autor: Patrik Iláš

Co jste možná o banánech nevěděli.

banan-nahled Možná, že jste nevěděli o banánech:
-dávají okamžitou podpůrnou energii, protože obsahují tři přírodní cukry - cukrózu, fruktózu a glukózu kombinovanou s vlákninou. 

-pouhé dva banány poskytují dostačující dávku energie potřebnou na vydání 90-minutového cvičení. Není divu, že banán je ovoce číslo jedna u všech světových atletů.

-podle výzkumů mezi lidmi trpícími depresí velká část z nich se cítí výrazně lépe po požití banánu. To je proto, že banán obsahuje tryptophan, druh proteinu, který tělo přemění na serotonin, a ten uvolňuje relaxační prvek a zlepšuje náladu a celkově vás činí šťastnější

-vitamín B6, který se v banánu nachází, vám zreguluje hladinu glukózy v krvi, což kladně účinkuje na vaši náladu

-vysoký obsah železa v banánech dokáže stimulovat hemoglobin v krvi a pomáhá v případě anémie

-toto jedinečné tropické ovoce má extrémně vysoký obsah potasia a přitom nízký obsah soli, a to dělá banán perfektním nástrojem v boji proti vysokému krevnímu tlaku. Navíc, US Food and Drug Administration právě povolila banánovému průmyslu, aby mohl oficiálně vyhlašovat schopnosti tohoto ovoce na snižování rizik vysokého krevního tlaku a infarktu.

-na škole dostávalo 200 studentů po dobu zkoušek banánovou potravu: na snídani, svačinu a oběd jako prostředek na zvýšení výkonnosti jejich mozku. Výzkum dokázal, že toto ovoce dokáže pomáhat a dělat studenty mnohem soustředěnějšími.

-vysoký obsah vlákniny v stravě tvořený banány pomáhá upravit činnost trávicího traktu do normálu a pomáhá překonat problémy bez použití laxativ.

-jeden z nejrychleji zabírajících způsobů odstranění poopicových stavů je udělat si banánovo mléčný šejk oslazený medem. Banán utiší žaludek a s pomocí medu vybuduje nazpět zničenou hladinu cukru v těle, zatímco mléko utiší a znovu zavodní váš systém.

-předtím než sáhnete pro krém na ošetření bolestivého vpichu po komárech, zkuste potřít bolestivé místo vnitřkem z banánové slupky. Velké množství lidí zjistilo, že banán je neuvěřitelně účinný ve snížení pálení a podrážděnosti pokožky.

-banán je používaný jako dietní jídlo při zažívacích problémech pro svou hladkou texturu a jemnost. Je to jediné ovoce, které může být používané bez bolestí i v chronických případech. Banán dokáže neutralizovat nadměrnou kyselinu a snižuje podráždění tím, že jemně obalí stěny žaludku.

-banán je uznávaný jako chladící ovoce, které dokáže snížit obě, jak tělesnou tak i emociální teplotu nastávajících maminek. Například v Thajsku těhotné ženy pojídají banány, aby zajistily, že jejich dítě se narodí s normální teplotou.

-banány dokážou pomoci lidem, kteří se pokouší přestat kouřit. Vitamíny B6, B12 obsažené v banánech - potasium a magnézium - pomáhají tělu dostat se z nikotýnového absťáku.

-je vyzkoušené, když se chceš zbavit bradavice, vezmi kus banánové slupky a přilož na bradavici žlutou stranou ven. Zlehka připevni slupku náplastí.

Takže, banán je skutečně přírodní prostředek na mnoho nemocí. Když porovnáš banán s jablkem, má v sobě čtyřnásobně více proteinů, dvojnásobně více uhlohydrátů, třikrát víc fosforu, pětkrát více vitamínu A a železa, a dvojnásobek jiných vitamínů a minerálů. Bohatost na potasium ho činí ovocem s nejvyšší hodnotou. Je právě čas nato, abyste změnili svoje staré zvyky ,,Jeden banán denně drží vašeho lékaře v nedohlednu!"

Banány mají mnoho na zdraví blahodárných účinků. Podle singapurských urologů by je pak měli jíst především muži, již mají problémy s počtem spermií v ejakulátu. Konzumace tohoto ovoce totiž výrazně zvyšuje produkci mužského semene. Pánové, kteří si dopřejí alespoň jeden banán za tři dny, jsou výrazně plodnější než ti, kteří nejedí banány vůbec.

Vůně, chuť a konzistence plodů je významně ovlivněna teplotou, při které dozrávají. Při nízkých teplotách šednou a kazí se. Banány dodávané na trh mírného pásma (tedy i k nám) jsou sklízené tak, že dozrávají během dopravy. Snížení teploty během této doby zvyšuje životnost plodů, ale jak již bylo zmíněno výše, negativně ovlivňuje jejich kvalitu, proto při dopravě nikdy nebývají chlazeny pod 13,5 °C. Proto se také nedoporučuje ukládat nakoupené banány do lednice, protože jejich kvalita tím značně utrpí.

Tabulka udává dlouhodobě průměrný obsah živin, prvků, vitamínů a dalších nutričních parametrů zjištěných v syrových banánech.

Složka

Jednotka

Průměrný obsah

Prvek (mg/100 g)

Průměrný obsah

Složka (mg/100g)

Průměrný obsah

voda

g/100 g

75,1

Na

1

vitamin C

11

bílkoviny

g/100 g

1,2

K

400

vitamin D

0

tuky

g/100 g

0,1

Ca

6

vitamin E

0,27

cukry

g/100 g

20,9

Mg

34

vitamin B6

0,29

celkový dusík

g/100 g

0,19

P

28

vitamin B12

0

vláknina

g/100 g

1,1

Fe

0,3

karoten

0,021

mastné kyseliny

g/100 g

stopy

Cu

0,10

thiamin

0,04

cholesterol

g/100 g

0

Zn

0,2

riboflavin

0,06

energie

kJ/100 g

403

Mn

0,4

niacin

0,7

Komentáře

Ještě nebyl napsán žádný příspěvěk. Buďte první!

Přidejte Váš příspěvek

(youtube) (foto)
Text: *

*) Povinné položky

Zákaznický servis

Patrik Iláš - prodejce 
Tel.: 606 838 221
obchod@fitness13.cz 

Těším se na Vás v naší kamenné prodejně.